Aandoeningen
Wat zijn orthopedie gerelateerde aandoeningen?
Bekijk per lichaamsdeel enkele aandoeningen waarvoor u bij Wouda Orthopedie terecht kunt. Op deze pagina kunt u bekijken welke hulpmiddelen er beschikbaar zijn.
Beweeg uw muis over het lichaam of gebruik het menu rechts.
Been / knie / voet
Het been is bij de mens de aanduiding voor het onderste ledemaat. De benen bevinden zich onderaan de romp. Er bestaat een functionele en anatomische analogie met de arm.
De knie is een scharnierverbinding in het menselijk been dat het scheenbeen en kuitbeen (onderkant) verbindt met het dijbeen (bovenkant).
De voet is een lichaamsdeel dat wordt gebruikt voor de voortbeweging. De menselijke voet bestaat uit 26 afzonderlijke beenderen, 33 gewrichten, 107 ligamenten (gewrichtsbanden) en 19 spieren en pezen waarmee de bijzonder ingewikkelde bewegingen gemaakt worden om te kunnen lopen.
Aandoeningen
Bekken
Het bekken (ook: pelvis) bestaat uit vier botten: het heiligbeen, het staartbeen en het linker en rechter heupbeen. De laatste twee zijn opgebouwd uit drie onderling in de puberteit vergroeide botten: het darmbeen, het zitbeen en het schaambeen.
Het bekken speelt een centrale rol bij de houding en beweging. Het doet zowel mee met bewegingen van de benen als met rompbewegingen.
Het bekken verbindt de wervelkolom met de benen. Het draagt het gewicht van het bovenlijf en beschermt de organen in de bekkenholte. Het bekken van de vrouw is breder dan bij een man om de geboorte van een kind mogelijk te maken.
Aandoeningen
Romp
De romp (ook: torso) is de benaming voor het menselijk lichaam zonder ledematen en hoofd. De romp bevat onder meer het hart, de longen, de buik en de wervelkolom.
De buik is een holte, gevuld met organen die vooral te maken hebben met de spijsvertering, de urineproductie en de voortplanting. De buikholte is van hart en longen afgescheiden door het middenrif, een spier in de vorm van een dunne koepelvormige plaat die bij samentrekking de borstholte vergroot ten koste van de buikholte.
De wervelkolom (ook: ruggengraat) bestaat uit 33 of 34 wervels, met tussen elke twee wervels een tussenwervelschijf. De wervels beschermen het ruggenmerg en dragen het lichaamsgewicht. De wervelkolom steunt op het bekken.
De wervelkolom van de mens heeft een s-vorm. Door deze vorm worden schokken die ontstaan bij lopen of rennen, geïsoleerd van de gevoelige hersenen.
Aandoeningen
Schoudergordel / nek
De schoudergordel (ook: cingulum) bestaat uit de sleutelbeenderen en de schouderbladen. De schoudergordel is via een gewricht tussen het sleutelbeen en het borstbeen verbonden met de romp.
De gewrichten in de schoudergordel vergroten de bewegingsmogelijkheden van de armen. Bewegingen van de arm gaan vrijwel altijd gepaard met bewegingen in de schoudergordel.
De nek geeft het hoofd ondersteuning en beweegbaarheid. Het grote aantal spieren maakt voorwaartse, achterwaartse en zijwaartse bewegingen mogelijk. De nek bevat zeven halswervels. Deze bieden een beschermend omhulsel voor het ruggenmerg dat door het wervelkanaal loopt.
Nekpijn kan allerlei oorzaken hebben; de meest voorkomende zijn spierverrekking, slijtage, whiplash en hernia.
Aandoeningen
Arm / elleboog / hand
De arm is bij de mens de aanduiding voor het ledemaat dat bovenaan de romp is bevestigd. Er bestaat een functionele en anatomische analogie met het been.
De elleboog is het gewricht dat de verbinding vormt tussen de bovenarm en de onderarm. Het is een bijzonder gewricht omdat het één bot in de bovenarm (opperarmbeen) met twee botten in de onderarm (spaakbeen en ellepijp) verbindt. De stevigheid van het ellebooggewricht wordt verkregen uit bindweefselbanden die aan de binnenkant en de buitenkant van het gewricht lopen.
De hand is een complex meervingerig lichaamsdeel dat door de pols is verbonden aan de onderarm. Het is het voornaamste orgaan om fysiek een omgeving mee te manipuleren. Het geeft ons zeer simpele (het gebruiken van een stok) tot zeer complexe (het steken van een draad door het oog van een naald) motorische vaardigheden. Omdat in de vingertoppen veel van de zenuweinden samenkomen, is de hand ook de belangrijkste bron voor onze tastzin.
Aandoeningen
Het menselijk lichaam bestaat uit het complexe geheel van geraamte, spieren, zenuwen, hersenen, bloed en huid.
De ongeveer 208 botten en beenderen van het geraamte geven het lichaam stevigheid en steun.
De spieren vormen bijna de helft van het lichaamsgewicht. Ze zitten overal, zelfs in de ogen en de huid. Spieren worden gebruikt voor iedere gemaakte beweging.
De zenuwen worden ook wel ‘de bedrading van het lichaam’ genoemd. Ze lopen in dikke bundels door het hele lichaam. Iedere zenuw vertakt zich en is verbonden met een bepaald lichaamsdeel.
De meeste zenuwen lopen van en naar de hersenen, die de ‘centrale regelkamer’ vormen van het hele zenuwstelsel.
De vijf liter bloed die door het lichaam stroomt, heeft als belangrijkste taak om alle onderdelen van zuurstof en voedsel te voorzien. Bovendien voert het afvalstoffen af naar longen, lever en nieren.
De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij de vochthuishouding en het beschermt de mens tegen ziektekiemen en straling.
Via het menu vindt u een toelichting op enkele aan orthopedie gerelateerde problemen met het lichaam.
Mist u informatie of twijfelt u of Wouda Orthopedie een hulpmiddel heeft dat geschikt is voor u, neem dan gerust contact op met een van onze vestigingen.