Aandoeningen en hulpmiddelen

CVI / oedeem

CVI Chronische Veneuze Insufficiëntie Oedeem

CVI is de afkorting voor Chronische Veneuze Insufficiëntie. CVI is een aanhoudende (chronische) verminderde doorbloeding van de aderen in de benen. Bij Chronische Veneuze insufficiëntie kan er sprake zijn van oedeem (opeenhoping van vocht in te benen), spataderen, verkleuring van de huid en ontsierende aderen of van zware, vermoeide, pijnlijke of onrustige benen.

Het hart pompt zuurstofrijk bloed door ons lichaam. Wanneer het bloed via de benen weer op weg is richting het hart worden afvalstoffen en zuurstofarm bloed afgevoerd. Het bloed moet hierbij tegen de zwaartekracht in. Daarom zit er een ingenieus klepsysteem in de aderen van onze benen dat er voor zorgt dat het bloed niet terugzakt. De aderen moeten voldoende sterk en elastisch blijven om het bloed door dit klepsysteem te sturen. Wanneer de aderen minder flexibel worden, zijn ze namelijk niet meer in staat om het bloed richting het hart te stuwen. Het bloed blijft dan staan en oefent druk uit op de aderen. Door deze druk rekken de aderen uit, verliezen ze hun elasticiteit en worden ze breder waardoor spataderen ontstaan. De kleppen sluiten niet goed meer en het bloed blijft in de benen staan. Dit proces wordt aangeduid met CVI.

Bij CVI is het belangrijk dat de doorbloeding in de benen wordt gestimuleerd door massage, voldoende beweging en het lopen op blote voeten.

Aanbevolen hulpmiddel(en)

Bij Wouda Orthopedie komen mensen met een CVI / oedeem vooral voor een: