Aandoeningen en hulpmiddelen

Instabiele schouder

Instabiele schouder

Instabiele schouder, schouder uit de kom

Van een instabiele schouder is sprake als de schouder makkelijk uit de kom raakt (luxatie). Bij een instabiele schouder is de schouder door een ongeval ontwricht geweest waardoor het gewrichtskapsel overrekt en beschadigd is. Ook kan een deuk in het ronde oppervlak van de kop zijn ontstaan. Sommige mensen hebben van nature last van slappe gewrichtsbanden en -kapsels. Hierdoor is er steeds een beetje speling in het gewricht.

De spieren spelen een belangrijke rol bij de stabiliteit van de schouder. Door het ontzien van de arm na een luxatie neemt de spierkracht af. De pasvorm en de stabiliteit van het gewricht kunnen zo blijvend verstoord raken waardoor de kans op een nieuwe ontwrichting toeneemt.

De behandeling kan starten na een lichamelijk onderzoek en het beoordelen van röntgenfoto’s. Soms is aanvullend onderzoek nodig middels een MRI-scan of een kijkoperatie. De behandeling bestaat in het begin uit gerichte spieroefeningen. Indien dit onvoldoende helpt of als bij de onderzoeken ernstige letsels zijn gevonden, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Aanbevolen hulpmiddel(en)

Bij Wouda Orthopedie komen mensen met een Instabiele schouder vooral voor een: