Hulpmiddelen en aandoeningen

Heuporthese kind

heuporthese bij kinderen

Een heuporthese voor uw kind

Heupdysplasie komt bij ongeveer twee procent van alle baby’s voor en betreft een onderontwikkeling van het heupgewricht. Bij heupdysplasie is de heupkom onvoldoende diep gevormd, waardoor deze de heupkop niet goed overdekt. De heupkop kan dan makkelijk uit de ondiepe kom glijden. In dat geval is er sprake van heupluxatie. Heupluxatie kan op latere leeftijd tot artrose (slijtage) leiden. Een tijdige behandeling voorkomt dit.

Heupdysplasie kan worden geconstateerd met een röntgenfoto. Onder de leeftijd van drie maanden geneest heupdysplasie vaak spontaan en is er dus geen behandeling nodig. In de leeftijdsfase van drie tot zes maanden kan worden begonnen met een behandeling die bestaat uit het centreren van de heupkop in de heupkom. Deze positie wordt vervolgens gefixeerd met een spreidbroekje. De benen worden hiermee in de spreidstand gehouden, zodat de kom zich dieper kan ontwikkelen. Het dragen van een spreidbroekje is meestal 23 uur per dag noodzakelijk.

Als blijkt dat er sprake is van heupluxatie, kan met een heupfixerende bandage geprobeerd worden om de heup weer in de kom te krijgen. Als dit na enige weken niet lukt, is ziekenhuisopname noodzakelijk. Daar wordt met een tractiebehandeling geprobeerd om de heup weer op zijn plaats te brengen. Hierbij worden de heupen en pezen met gewichten voorzichtig opgerekt, zodat na enkele weken de heupkop soepel in de kom kan glijden.

De behandelingen doen geen pijn en het kind wordt door de heuporthesen niet in de ontwikkeling geremd.


Mist u informatie of twijfelt u of Wouda Orthopedie een hulpmiddel heeft dat geschikt is voor uw kind, neem dan gerust contact op met een van onze vestigingen.

Dit is een hulpmiddel voor