Aandoeningen en hulpmiddelen

Heupluxatie

Heupluxatie

Heupluxatie, heup uit de kom

Een heupgewricht bestaat uit twee delen: de heupkom en de heupkop. Als de kop zich niet meer in de kom bevindt, is er sprake van heupluxatie. Het kan moeilijk zijn om te ontdekken; de baby heeft er namelijk geen last van. Wel valt bij heupluxatie van één heup soms op dat de bilplooien niet op dezelfde hoogte zitten of de benen niet even lang lijken.  Kinderen met heupluxatie beginnen later met lopen, of ze lopen wat mank of waggelend. Daardoor kan artrose (slijtage) van het heupgewricht ontstaan.

De diagnose kan bevestigd worden door röntgenonderzoek en door middel van een abductietest. Bij deze test wordt onderzocht of de beentjes voldoende kunnen spreiden.
De orthopeed bekijkt welke hulpmiddel noodzakelijk is. Soms is een operatie onoverkomelijk.

Aangeboren heupluxatie komt in Nederland bij ongeveer 1 op 1000 pasgeborenen voor. Het komt bij meisjes drie keer zo vaak voor als bij jongens. Het komt minder vaak voor bij kinderen van Chinese of negroïde afkomst. Bij een stuitligging komt heupluxatie vaker voor.

Aanbevolen hulpmiddel(en)

Bij Wouda Orthopedie komen mensen met een Heupluxatie vooral voor een:

Door wegwerkzaamheden en een gedeeltelijke afsluiting van de Wetstraat is onze bereikbaarheid iets anders dan u gewend bent.

De Bothastraat (het straatje bij Brok Interieur) en de Cronjéstraat zijn tijdelijk géén eenrichtingsverkeer.
Hierdoor kunt u ons via deze route bereiken. 

 Voor vragen zijn we telefonisch bereikbaar op 074-2912536.

Excuus voor eventueel ongemak, Wouda Orthopedie B.V.