Wouda Orthopedie in Hengelo

Over ons

Over ons

Een familiebedrijf met een missie!

Wouda Orthopedie B.V. is sinds 1920 in Hengelo (Overijssel) gevestigd. Ze heeft nevenvestigingen in Oldenzaal en Winterswijk en servicepunten in diverse regionale ziekenhuizen en zorginstellingen.

Wouda Orthopedie is dé specialist voor Oost-Nederland in het aanmeten, vervaardigen en leveren van hoogwaardige orthopedische hulpmiddelen, zoals schoenen, steunzolen, podologische zolen, prothesen, orthesen en elastische kousen. Ook voor pedicurebehandelingen kunt u bij ons terecht.

Iedereen kan bij Wouda Orthopedie terecht voor deskundig advies over bijvoorbeeld rugklachten, RSI, nekklachten, whiplash, nekhernia, schouder- arm en elleboogklachten, tenniselleboog, golferselleboog, hand- en polsklachten, vingerproblemen, duimproblemen bekkenklachten, bekkeninstabiliteit, heup- en knieklachten, knieschijfproblemen, slijtage, verdraaiingen, spierblessures in boven- en onderbeen, hamstringsproblemen, zweepslag, enkelverzwikking, voetklachten, hielspoor, voorvoetproblemen, hakproblemen, hamertenen, likdoorns, reumatische klachten en slijtageklachten van welke gewrichten ook.

Alle producten worden aangemeten en gemaakt door goed opgeleide en ervaren orthopedisch specialisten. Bij het bepalen van het juiste hulpmiddel gaan we uit van de bewegingsmogelijkheden en wensen van de klant.

Wouda Orthopedie is op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen en biedt dus altijd de best beschikbare oplossing.

Natuurlijk is Wouda Orthopedie aangesloten bij de branchevereniging en voldoet ze aan alle richtlijnen van de Stichting Erkenningsregeling voor leveranciers van Medische Hulpmiddelen (SEMH). Daarnaast is ze een gecertificeerd en erkend leerbedrijf.

Ons team

Onze medewerkers zijn verdeeld over drie vestigingen en vormen een team van enthousiaste en goed opgeleide mensen. Ons team leert voortdurend bij, maar verzorgt ook zelf scholing. Wij zijn een erkend leerbedrijf voor zowel de orthopedische schoentechniek als de orthopedische instrumentmakerij.

Het team in Hengelo bestaat uit orthopedisch schoentechnici, orthopedisch instrumentmakers, medewerkers therapeutisch elastische kousen (TEK), een pedicure en algemeen- en administratief medewerkers. In Hengelo zijn de centrale werkplaats en het hoofdkantoor gevestigd.

Team Oldenzaal bestaat uit orthopedisch schoentechnici, een medewerker TEK, een podoloog, pedicures en algemeen- en administratief medewerkers.

In Winterswijk werken orthopedisch instrumentmakers, een orthopedisch schoentechnicus, een medewerker TEK en algemeen- en administratief medewerkers. Hier maken we in hoofdzaak orthopedische korsetten en houden we ons bezig met orthopedische instrumenten.

Een aantal medewerkers zijn werkzaam in meerdere vestigingen. Ook kunt u mensen van ons team vinden op de verschillende aanmeetlocaties en ziekenhuizen.

In alle vestigingen kan men terecht voor het complete pakket aan orthopedische hulpmiddelen.

 

Onze organisatie

De activiteiten van Wouda Orthopedie B.V. vinden plaats in drie vestigingen. In Hengelo bevindt zich de hoofdvestiging met de afdelingen Productie OIM (Orthopedische Instrumenten), OSM (Orthopedische Schoenen), TEK (Therapeutisch Elastische Kousen), Administratie en Directie. Vanuit Oldenzaal en Winterswijk worden patiënten voorzien van OIM, OSM en TEK.

Wouda Orthopedie heeft als doelstelling het mobiel maken van de immobiele mens. Ze wil tot de grotere producenten van hoogwaardige orthopedische producten behoren. Dit wil ze bereiken door de permanente verbreding van de deskundigheid en het dienstenpakket.

Wouda Orthopedie produceert en levert onder meer:
– prothesen en orthesen;
– knie- en enkelbraces;
– korsetten en bandages;
– orthopedisch schoeisel;
– steunzolen en voetbedden;
– therapeutisch elastische kousen.

Sinds 2013 bieden we u in onze vestiging in Oldenzaal ook pedicure- en podologische behandelingen. Hierbij is er speciale aandacht voor cliënten met diabetische en reumatische aandoeningen. Ook met schimmelnagels en voor nagelbeugels en teenspreiders kunt u bij ons terecht.

De meeste producten worden op de drie vestigingen en tijdens de spreekuren in ziekenhuizen en zorginstellingen aangemeten en afgeleverd. Ook is, bij medische noodzaak en indicatie, bezoek aan huis mogelijk

Wouda Orthopedie profileert zich door het geven van informatie op borden in ziekenhuizen en zorginstellingen, alsmede via advertenties in patiëntenbladen. Daarnaast onderhoudt directeur Fred Wouda een netwerk door het vervullen van meerdere bestuursfuncties.

De hoge kwaliteit van de producten wordt bereikt doordat medewerkers gestimuleerd worden zich te laten scholen middels vakopleidingen en cursussen.

De prijs van de producten wordt in overleg met de zorgverzekeraars vastgesteld.

Geschiedenis

1920: Wouda Orthopedie B.V. wordt in Hengelo (Overijssel) opgericht door de grootvader van de huidige directeur Fred Wouda. Hij maakt schoenen met correcties op maat voor de welgestelden van Hengelo en omgeving.

1935: Naast de schoenmakerij wordt een schoenwinkel geopend. Het bedrijf heeft vier medewerkers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden de panden, zoals vele andere in Hengelo, verwoest door bombardementen. De werkzaamheden worden in een kippenschuur voortgezet.

1950: Een pand aan de Wetstraat wordt betrokken. Hier worden met vier medewerkers orthopedische schoenen gemaakt en gerepareerd.

1962: Fred Wouda komt in het bedrijf, waarvan hij in 1964 mede-eigenaar wordt.

1965: Het bedrijf verhuist naar het huidige adres aan de Steijnstraat. Vanaf dat moment wordt het repareren van schoenen afgestoten en richt men zich geheel op het vervaardigen van Orthopedische Schoenen (OSM).

1980: De activiteiten worden uitgebreid met de vervaardiging van Orthopedische Instrumenten (OIM). Het leveren van Therapeutisch Elastische Kousen (TEK) start 5 jaar later. Eind jaren 80 worden deze activiteiten eveneens aangeboden vanuit de vestigingen in Oldenzaal (1986) en Winterswijk (1989).

2010: Een mijlpaal wordt bereikt, Wouda Orthopedie B.V. bestaat 10 augustus 90 jaar. Het bedrijf telt inmiddels 33 medewerkers en bedient heel Twente en de Achterhoek. Inmiddels staat de 4e generatie Wouda al in de startblokken om het bedrijf voort te zetten en gaan ze met vertrouwen op naar de 100 jaar.

2020: Een nieuwe mijlpaal wordt bereikt. Wouda Orthopedie BV bestaat 100 jaar!

Over orthopedie

Binnen de orthopedie worden aandoeningen aan het menselijk steun- en bewegingsapparaat – bestaande uit botten, gewrichten, spieren, pezen en banden – behandeld.

Het woord orthopedie is waarschijnlijk samengesteld uit het Griekse orthos (recht) en paedos (kind). Hierbij past de oorspronkelijke uitleg van orthopedie als ‘de kunst om bij kinderen afwijkingen van het lichaam te voorkomen en te corrigeren’. Voor orthopedische problemen werden al door de oude Egyptenaren oplossingen gevonden door het toepassen van simpele hulpmiddelen als krukken en spalken.

In de tweede helft van de 19e eeuw maakten belangrijke uitvindingen en ontdekkingen, zoals narcose (1846), het gipsverband (1852), cardol als ontsmettingsmiddel (1867) en röntgenstralen (1895), operatieve behandelingen mogelijk. Ook werd in deze periode de fysiotherapie geïntroduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de orthopedische chirurgie in een stroomversnelling; met name de bloedtransfusie en de toediening van antibiotica hebben de orthopedie flink vooruit geholpen. Door technologische ontwikkelingen is er steeds meer mogelijk geworden op diagnostisch, operatief en materiaalgebied.

or • tho • pe • die (de (v); orthopedisch, orthopedist/orthopeed)

leer van de afwijkingen van het menselijk bewegingsapparaat

Bron: Van Dale