Hulpmiddelen en aandoeningen

Hulpmiddelen

Welke hulpmiddelen zijn beschikbaar?

Bekijk per lichaamsdeel welke hulpmiddelen Wouda Orthopedie voor u kan vervaardigen of leveren. Op deze pagina kunt u de aandoeningen per lichaamsdeel bekijken.

info Beweeg uw muis over het lichaam of gebruik het menu rechts.

Been / knie / voet

Het been is bij de mens de aanduiding voor het onderste ledemaat. De benen bevinden zich onderaan de romp. Er bestaat een functionele en anatomische analogie met de arm.

De knie is een scharnierverbinding in het menselijk been dat het scheenbeen en kuitbeen (onderkant) verbindt met het dijbeen (bovenkant).

De voet is een lichaamsdeel dat wordt gebruikt voor de voortbeweging. De menselijke voet bestaat uit 26 afzonderlijke beenderen, 33 gewrichten, 107 ligamenten (gewrichtsbanden) en 19 spieren en pezen waarmee de bijzonder ingewikkelde bewegingen gemaakt worden om te kunnen lopen.

Hulpmiddelen

Bekken

Het bekken (ook: pelvis) bestaat uit vier botten: het heiligbeen, het staartbeen en het linker en rechter heupbeen. De laatste twee zijn opgebouwd uit drie onderling in de puberteit vergroeide botten: het darmbeen, het zitbeen en het schaambeen.

Het bekken speelt een centrale rol bij de houding en beweging. Het doet zowel mee met bewegingen van de benen als met rompbewegingen.

Het bekken verbindt de wervelkolom met de benen. Het draagt het gewicht van het bovenlijf en beschermt de organen in de bekkenholte. Het bekken van de vrouw is breder dan bij een man om de geboorte van een kind mogelijk te maken.

Hulpmiddelen

Romp

De romp (ook: torso) is de benaming voor het menselijk lichaam zonder ledematen en hoofd. De romp bevat onder meer het hart, de longen, de buik en de wervelkolom.

De buik is een holte, gevuld met organen die vooral te maken hebben met de spijsvertering, de urineproductie en de voortplanting. De buikholte is van hart en longen afgescheiden door het middenrif, een spier in de vorm van een dunne koepelvormige plaat die bij samentrekking de borstholte vergroot ten koste van de buikholte.

De wervelkolom (ook: ruggengraat) bestaat uit 33 of 34 wervels, met tussen elke twee wervels een tussenwervelschijf. De wervels beschermen het ruggenmerg en dragen het lichaamsgewicht. De wervelkolom steunt op het bekken.

De wervelkolom van de mens heeft een s-vorm. Door deze vorm worden schokken die ontstaan bij lopen of rennen, geïsoleerd van de gevoelige hersenen.

Hulpmiddelen

Schoudergordel / nek

De schoudergordel (ook: cingulum) bestaat uit de sleutelbeenderen en de schouderbladen. De schoudergordel is via een gewricht tussen het sleutelbeen en het borstbeen verbonden met de romp.
De gewrichten in de schoudergordel vergroten de bewegingsmogelijkheden van de armen. Bewegingen van de arm gaan vrijwel altijd gepaard met bewegingen in de schoudergordel.

De nek geeft het hoofd ondersteuning en beweegbaarheid. Het grote aantal spieren maakt voorwaartse, achterwaartse en zijwaartse bewegingen mogelijk. De nek bevat zeven halswervels. Deze bieden een beschermend omhulsel voor het ruggenmerg dat door het wervelkanaal loopt.
Nekpijn kan allerlei oorzaken hebben; de meest voorkomende zijn spierverrekking, slijtage, whiplash en hernia.

Hulpmiddelen

Arm / elleboog / hand

De arm is bij de mens de aanduiding voor het ledemaat dat bovenaan de romp is bevestigd. Er bestaat een functionele en anatomische analogie met het been.

De elleboog is het gewricht dat de verbinding vormt tussen de bovenarm en de onderarm. Het is een bijzonder gewricht omdat het één bot in de bovenarm (opperarmbeen) met twee botten in de onderarm (spaakbeen en ellepijp) verbindt. De stevigheid van het ellebooggewricht wordt verkregen uit bindweefselbanden die aan de binnenkant en de buitenkant van het gewricht lopen.

De hand is een complex meervingerig lichaamsdeel dat door de pols is verbonden aan de onderarm. Het is het voornaamste orgaan om fysiek een omgeving mee te manipuleren. Het geeft ons zeer simpele (het gebruiken van een stok) tot zeer complexe (het steken van een draad door het oog van een naald) motorische vaardigheden. Omdat in de vingertoppen veel van de zenuweinden samenkomen, is de hand ook de belangrijkste bron voor onze tastzin.

Hulpmiddelen

Levertijden
Klik hier voor informatie over levertijden.