Aandoeningen en hulpmiddelen

Bochel

bochel

Een bochel is een uitstulping in de bovenrug of ondernek, en ontstaat door verschillende oorzaken. Een verkeerde werkhouding kan ook een bochel veroorzaken. De borstwervelkolom is te sterk gekromd waardoor er aan de rugzijde een bolling ontstaat, die soms zichtbaar is voor buitenstaanders.

De wervelkolom staat niet recht, maar loopt gekromd. Ter hoogte van de borstwervels bedraagt deze kromming 35 tot 40 procent. Wanneer de borstwervelkolom te sterk gekromd is, dit wil zeggen een hoek maakt van meer dan 45 graden, dan is er sprake van hyperkyfose, ook wel kyfose genoemd. Dit verschijnsel kennen we beter onder de benaming bochel.

Een te sterk gekromde borstwervelkolom veroorzaakt dus een bolling in de rug. Deze bolling is zichtbaar van buitenaf. Er ontstaat een bult oftewel bochel ter hoogte van de schouderbladen, wat lager of hoger kan ook.

Een bochel kan aangeboren zijn, maar dit komt zelden voor. Door een stoornis in de ontwikkeling kan er wel een bochel ontstaan. Ook een afwijking in de tussenwervelschijven kan de oorzaak zijn. Ook osteoporose veroorzaakt soms een bochel. Dit treedt voornamelijk bij ouderen op.

De bochel is op verschillende manieren te behandelen. Door middel van fysiotherapie kan een verkeerde houding aangepakt worden. Bij ouderen zal vaak via chirurgisch ingrijpen de bochel verholpen worden. In sommige gevallen is het beter om de oorzaak aan te pakken of te voorkomen. Een verkeerde houding kan voorkomen worden, alsmede bepaalde ziekten en aandoeningen zoals osteoporose. Ook is het belangrijk dat onderliggende aandoeningen en ziekten worden behandeld.

Bij kinderen kan de bochel hersteld worden door het dragen van een korset en het uitvoeren van oefeningen. Vaak gaat dit nog tot een leeftijd van 18 jaar. Daarna is het lichaam uitgegroeid en wordt een correctie op deze manier vaak lastiger. Toch wordt een korset ook bij ouderen ingezet om de bochel te verhelpen. Soms ook na een operatie waarbij de bochel hersteld is en de houding blijvend gecorrigeerd moet worden.

Aanbevolen hulpmiddel(en)

Bij Wouda Orthopedie komen mensen met een Bochel vooral voor een: