Aandoeningen en hulpmiddelen

Frozen shoulder

Frozen Shoulder

Wat is een
Frozen shoulder?

Bij een ‘frozen shoulder’ (ook: stijve schouder) is er sprake van bewegingsverlies in de schouder. Bij ‘frozen shoulder’ zijn er vaak problemen met het bewegen van de arm boven het hoofd, voor de borst of achter de rug.

De klachten treffen relatief meer vrouwen dan mannen en beginnen meestal op middelbare leeftijd. Diabetici maken een grotere kans op een frozen shoulder.

De oorzaak is onbekend, maar heeft waarschijnlijk te maken met een onderliggend ontstekingsproces. Het kapsel rond het schoudergewricht wordt dikker en trekt samen. Dit laat minder ruimte over voor de bovenarm om te bewegen. Een frozen shoulder kan zich ook ontwikkelen na een langdurige bewegingsbeperking als gevolg van een ongeluk of operatie. Vaak heeft slechts één schouder er last van, maar in ongeveer een derde van de gevallen is de beweging van beide armen beperkt.

Behandeling is gericht op verlichting van het ongemak en bewegingsoefeningen. Een operatie is ook mogelijk, maar alleen als er na enkele maanden geen verbetering is. Na de operatie moet een oefenprogramma gevolgd worden om de volledige functie van de schouder te herstellen.

Aanbevolen hulpmiddel(en)

Bij Wouda Orthopedie komen mensen met een Frozen shoulder vooral voor een: