Liesbreuk
Hoe herkent u een liesbreuk?
Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek, waardoor organen die normaal in de buikholte zitten uit gaan puilen.
De breuk is herkenbaar aan een zwelling ter plaatse.
Een breuk kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is er sprake van een verzwakking van de buikwand. Dit kan aangeboren zijn of het resultaat zijn van zwaar tillen, overgewicht, problemen met de stoelgang of veel hoesten. Ook het langdurig spelen op blaasinstrumenten vergroot de kans op het krijgen van een breuk.
Een breuk gaat vaak gepaard met enig ongemak, zoals een zeurderig gevoel in de liesstreek. Soms heeft een patiënt geen enkele klacht. Als door afknelling van de bloedvaten hevige pijn optreedt, moet er worden geopereerd omdat er necrose en gangreen van de darmwand kan optreden.
Een arts kan het bestaan van een breuk eenvoudig vaststellen. Omdat een breuk niet vanzelf herstelt en in de loop van de tijd kan verergeren, is op een zeker moment een operatie nodig. Traditioneel wordt een breuk verholpen door het buikvlies te herstellen met weefsel van de buikwand zelf of door het plaatsen van een stukje kunststof. Sinds kort worden breuken ook met kijkoperaties behandeld.
Aanbevolen hulpmiddel(en)
Bij Wouda Orthopedie komen mensen met een Liesbreuk vooral voor een: