Aandoeningen en hulpmiddelen

Luxatie

Luxatie

Luxatie, ontwrichting van botten.

Een gewricht bestaat uit twee botten die via banden en kapsel met elkaar verbonden zijn. Ontwrichting of luxatie van een gewricht treedt op als de twee botten geen contact meer met elkaar maken – een van de botten is dan ‘uit de kom’. Bewegen lukt door de pijn en de ontwrichting vrijwel niet meer. De banden die de botten op hun plaats houden, zijn vaak gescheurd bij de luxatie, evenals het kapsel dat om het gewricht heen zit. Soms ontstaat zelfs een fractuur in een van de botten in het gewricht. Vooral schouder- en vingergewrichten zijn vatbaar voor ontwrichting.

De spieren spelen een belangrijke rol bij de stabiliteit van de schouder. Door het ontzien van de arm na een luxatie neemt de spierkracht af. De pasvorm en de stabiliteit van het gewricht kunnen zo blijvend verstoord raken waardoor de kans op een nieuwe ontwrichting toeneemt.

De behandeling kan starten na een lichamelijk onderzoek en het beoordelen van röntgenfoto’s. Soms is aanvullend onderzoek nodig middels een MRI-scan of een kijkoperatie. De behandeling bestaat in het begin uit gerichte spieroefeningen. Indien dit onvoldoende helpt of als bij de onderzoeken ernstige letsels zijn gevonden, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Aanbevolen hulpmiddel(en)

Bij Wouda Orthopedie komen mensen met een Luxatie vooral voor een:

Door wegwerkzaamheden en een gedeeltelijke afsluiting van de Wetstraat is onze bereikbaarheid iets anders dan u gewend bent.

De Bothastraat (het straatje bij Brok Interieur) en de Cronjéstraat zijn tijdelijk géén eenrichtingsverkeer.
Hierdoor kunt u ons via deze route bereiken. 

 Voor vragen zijn we telefonisch bereikbaar op 074-2912536.

Excuus voor eventueel ongemak, Wouda Orthopedie B.V.