Aandoeningen en hulpmiddelen

Oedeem

Oedeem

Oedeem, vochtophoping in het lichaam

Bij oedeem zwellen weefsels op door vochtophoping. Het wordt daarom ook wel ‘waterzucht’ genoemd. Oedeem kan door het gehele lichaam voorkomen. Het kan een lichamelijk symptoom zijn van diverse aandoeningen, zoals nierziekte, hartzwakte (hartfalen) en leverziekte. De behandeling is daarom gekoppeld aan de behandeling van de onderliggende ziekte.

Oedeem kan ook ontstaan als gevolg van verwonding (als de beschadigde bloedvaten meer vocht doorlaten) en veranderingen in de hormoonhuishouding van de vrouw (voor de menstruatie, tijdens de zwangerschap of door het gebruik van de pil).

Bij ouderen en bij mensen met zittend werk komt het nogal eens voor. Vaak door te weinig beweging. Elke dag een (flinke) wandeling naar vermogen kan in een dergelijk geval goed helpen.

U kunt relatief gemakkelijk zelf testen of en waar u vocht vasthoudt. Door het indrukken van de huid en onderliggende weefsels kan men testen of oedeem aanwezig is. Wanneer de afdruk er in blijft staan kan dit duiden op het vasthouden van vocht. (zie afbeelding) Bij twijfel of voor nadere informatie kunt u contact met ons opnemen.

Gaat u op reis? Houd er dan rekening mee dat er specifiek reiskousen beschikbaar zijn om de vochthuishouding beter te reguleren tijds lang zitten. Een trombose in uw been kan ernstige gevolgen hebben.

Aanbevolen hulpmiddel(en)

Bij Wouda Orthopedie komen mensen met een Oedeem vooral voor een:

Door wegwerkzaamheden en een gedeeltelijke afsluiting van de Wetstraat is onze bereikbaarheid iets anders dan u gewend bent.

De Bothastraat (het straatje bij Brok Interieur) en de Cronjéstraat zijn tijdelijk géén eenrichtingsverkeer.
Hierdoor kunt u ons via deze route bereiken. 

 Voor vragen zijn we telefonisch bereikbaar op 074-2912536.

Excuus voor eventueel ongemak, Wouda Orthopedie B.V.