Aandoeningen en hulpmiddelen

Scoliose

Scoliose wervelkolom

Scoliose, een standsafwijking van de wervelkolom

Scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Kort gezegd is het een kromme rug. Bij scoliose kan de wervelkolom naar één kant kromgroeien, waardoor er één bocht ontstaat, maar meestal zijn er twee bochten. Daarnaast draait bij scoliose de wervelkolom om haar as, waardoor op borsthoogte aan de rugzijde een bolling (ook: bochel of gibbus) van de ribben ontstaat.

Scoliose is soms al bij de geboorte aanwezig, maar openbaart zich meestal tijdens de jeugd, vaak rond de leeftijd van tien jaar. De oorzaak kan liggen in afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. In 80% van de gevallen is de oorzaak echter onbekend. De afwijking kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. Vaak is dit een gevolg van het verouderingsproces.

Scoliose geeft – zeker bij kinderen – op zich geen pijn, maar heeft wel een vermindering van de longwerking tot gevolg. Op latere leeftijd kan scoliose leiden tot vermoeidheid en bewegingsbeperkingen. Hoe eerder het wordt ontdekt, des te beter kan de behandeling zijn. Deze is in de eerste plaats gericht op het voorkomen van verdere verkromming van de wervelkolom. Vaak neemt de behandeling jaren in beslag.

Aanbevolen hulpmiddel(en)

Bij Wouda Orthopedie komen mensen met een Scoliose vooral voor een: