Fysiotherapie te duur voor reumapatiënten

De eigen bijdrage voor fysiotherapie is voor ruim tachtig procent van de reumapatiënten niet meer te betalen. Daarnaast blijkt één op de acht zieken te stuiten op de weigering van de zorgverzekeraar voor een aanvullende zorgverzekering.

Dat blijkt uit onderzoek onder 2800 patiënten dat het Reumafonds vandaag bekendmaakt. Het fonds startte in januari met een meldpunt omdat mensen met reuma per januari geen fysiotherapie meer vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Ruim 4000 patiënten melden nadelige gevolgen en de teller blijft doorlopen.

Directeur Ridderbos van het fonds noemt de cijfers schokkend en vreest voor de kwaliteit van leven van de reumapatiënten, die vaak niet zonder fysiotherapie kunnen. Uit het onderzoek komen nog meer opvallende cijfers: als de beperkt verzekerden geen fysiotherapie meer volgen, dan verwacht 95 procent problemen bij het dagelijks functioneren. Ruim 70 procent denkt meer medicijnen te moeten gebruiken en bijna zestig procent vreest zich vaker ziek te moeten melden.

Volgens Ridderbos heeft minister Schippers onvoldoende inzicht in de werkwijze van zorgverzekeraars en zijn deze klachten slechts het topje van de ijsberg. „Ze heeft gezegd dat er voldoende mogelijkheden zijn om bij te verzekeren, maar uit het onderzoek blijkt het tegendeel.”

Bron: Telegraaf

door Arianne Mantel

 

Geplaatst op 21/03/2012

‹ Terug naar het nieuwsoverzicht