Hulpmiddelen en aandoeningen

Confectie schoenen (OVAC)

confectie schoenen

Aanpassing van uw schoenen

Met enkele aanpassingen aan confectieschoenen (OVAC) kunt u klachten aan de rug, heup of knie die worden veroorzaakt door problemen aan de voet soms op eenvoudige wijze worden verholpen. Met OVAC (orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen) kan het bijvoorbeeld gaan om een afwikkeling, uitbouw of verhoging van uw schoen(en). Vaak zult u in dit geval ook een op maat gemaakte steunzool of een ander supplement moeten gebruiken om uw klachten te verminderen. De levertijd van de OVAC bedraagt normaal gesproken 2 werkweken.

Onze orthopedisch schoentechnicus kan beoordelen in hoeverre het dragen van confectieschoenen mogelijk is.

Als er zich onverwachte problemen voordoen met uw voorziening waardoor een noodreparatie noodzakelijk is, bijvoorbeeld als u maar 1 adequate voorziening heeft, proberen we de reparatie direct uit te voeren of binnen een dag.

Het is belangrijk om goed schoeisel te dragen. Voor OVAC (orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen) en voor steunzolen is het van groot belang om geschikte schoenen te dragen.

Confectieschoenen die hiervoor geschikt zijn voldoen aan een aantal eisen:

  • voldoende ruimte
  • comfortabele pasvorm
  • stevige omsluiting van de hiel
  • lage hakhoogte
  • vetersluiting

Schoenen met een uitneembaar voetbed zijn het meest geschikt, deze geven de benodigde ruimte om een individueel voetbed te kunnen plaatsen. Laat u vooraf informeren of uw huidige schoenen geschikt zijn voor het dragen van individuele steunzolen. Deze schoenen kunnen ook bij Wouda Orthopedie besteld worden. Er is een assortiment aanwezig.

Tijdspad- trajectbeschrijving- OSA/OSB/OVAC/VLOS

Eerste voorziening

Na het aanmeten worden de maatgegevens en medische indicatie van de voorschrijver met een offerte naar de zorgverzekeraar gestuurd, deze verstrekt na enige tijd een machtiging, waarvan u zelf en de leverancier bericht krijgt. De volgende zorgverzekeraars verstrekken vooraf een machtiging voor een eerste voorziening; CZ, Ohra. Delta Lloyd, DSW, Stad Holland, Amersfoortse en Ditzo.

Met andere zorgverzekeraars is de afspraak gemaakt dat het voldoende is als de medische indicatie in het zorgdossier bewaard blijft. In dit geval kan het productieproces direct gestart worden. Een reservepaar mag in de regel na drie maanden geleverd worden en een herhalingsvoorziening in de meeste gevallen na 15 maanden. Enkele zorgverzekeraars hanteren hierbij andere termijnen. Informeer hiernaar bij Wouda Orthopedie en/ of uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar gaat er vanuit dat twee paar adequate voorzieningen voldoende is. Het is in uw belang om deze termijnen te borgen en een afspraak te maken voor een vervolglevering.

OVAC mag in veel gevallen voorgeschreven worden door uw huisarts. Kijk hiervoor in uw polisvoorwaarden.


Mist u informatie of twijfelt u of Wouda Orthopedie een hulpmiddel heeft dat geschikt is voor u, neem dan gerust contact op met een van onze vestigingen.